OM-gruppens gamla receptions- och konferensytor på Norrlandsgatan stod tomma. Vi blev kontaktade av Fabege som inlett diskussioner med Pontus Frithiof. Uppdraget inleddes med att visa på lokalens potential bortom det uppenbara.
 

Utmaning

Identitetsutmaningen bestod av att förändra upplevelsen av läget ”i skuggan av Stureplan”, av många dittills uppfattat som ett hopplöst restaurangläge. Det enkla svaret var att skapa en så intressant restaurang att läget inte längre var ett problem. Funktionsutmaningen låg i att bygga bort kontorskänslan i låga takhöjder och olika etage. Reception, auditorium, konferensavdelning och personalmatsal skulle förvandlas till en välfungerande restaurang, med krav på varuhantering, storkök, ventilation och personalavdelningar. Vad som samtidigt gjorde lokalen unik, var ett inre överglasat rum som sträcker sig genom tre våningar samt möjligheten att kunna exponera restaurangen mot två gator; Norrlandsgatan respektive Brunnsgatan.

Resultat

Entrén är placerad, lite hemligt, vid sidogatan Brunnsgatan. Man kliver rakt in till en ostrondisk där ostron, vin och champagne möter gästen. Natursten, glas, mässing, trä och naturläder tillsammans med fotografier och snittblommor ger rummet dess karaktär. Vidare på entrévåningen finns en stor bardel med utblick över matsalen en trappa ner, dit ljudet sprider sig och gör sittningen blir lite brasseriemässig. Längre in finns den större matsalen där chambre separée, soff- och fåtöljsittning samsas med bordssittning på rad.

Restaurangkonceptet för varumärke, känsla och upplevelse utvecklades parallellt med själva byggprocessen, där vi även bistod med projektledning och kalkyler. Restaurangen inreddes utifrån konceptet ”närproducerat”, som uttrycktes med svenska möbler, något som också bidrog till att klara den pressade tidplanen. Projektet blev ett fruktbart och kreativt samarbete mellan kund, fastighetsägare och kreatörer. Fabege som fastighetsägare har fått en attraktiv hyresgäst och restaurang som höjt statusen på hela kvarteret. Pontus! har på kort tid etablerat sig som en restaurangdestination med personlig och internationell prägel och har fått ett mycket positivt mottagande av både kritiker och gäster.

Kund

Pontus Frithiof

Kategori

Interiör Arkitektur

KVM

800

År

2006-2007

Info

Läs mer