Nyheter – 2 veckor sedan
Debatt: Ta bort byråkratin från bostadsbyggandet
Debattartikel publicerad i Dagens industri 6 mars 2025
Boendekostnaderna fortsätter att stiga. 2023 stod boendet för den största kostnadsökningen för hushållen. Bygg- och materialkostnader pekas ofta ut som de främsta bovarna. Men är det hela sanningen? Det är dags att rikta strålkastarljuset mot en annan förbisedd kostnadsdrivare: långa och ineffektiva detaljplaneprocesser. Nu ger regeringens senaste initiativ, tillfälle att förändra.
Regeringens nyligen aviserade förslag att korta handläggningstider och effektivisera detaljplaneprocesser är ett mycket positivt och ett nödvändigt steg för att mota en av bostadsmarknadens stora kostnadsdrivare. Men det är inte bara regelverken som brister. Kommuner och byggaktörer måste ta sitt ansvar för att skapa effektivare arbetsmetoder och inte minst tydligare och mer genomtänkta processer, vilka anmärkningsvärt nog alltför ofta helt och hållet saknas.
Ineffektiva processer driver upp kostnaderna
Enligt en studie av Evidensgruppen ökar utdragna detaljplaneprocesser byggkostnaderna med i genomsnitt 3% per år. Med genomsnittlig planeringstid på 4,7 år blir konsekvenserna omfattande. Kapitalbindning, osäkerhet och förgävesarbete leder till högre kostnader. I slutänden drabbas bostadsköpare och hyresgäster.
Bostadsminister Andreas Carlson lyfter att utdragna plan- och tillståndsprocesser orsakar omfattande förseningar och kostnadsökningar. Ett centralt problem är att detaljplaneprocesserna är stuprörsorienterade och fyllda av motstridiga krav. Plan- och bygglagen och Miljöbalken drar ofta åt olika håll, och sent initierade medborgardialoger leder till onödiga omtag och förseningar. Byggföretagen bekräftar att alltför många detaljplaner för nya bostäder överklagas och ökande utredningsbörda skapar stora utmaningar.
Under 2024 bjöd vi in ett 20-tal bostadsutvecklare till en gemensam studie om vad som är kostnadsdrivande samtidigt som erfarenheter kring detaljplanering delades. Låt oss dra nytta av dessa insikter! Det visade sig att bostadsutvecklarna, i linje med Evidensgruppens forskningsresultat, önskade tydlig och tidig proaktiv dialog, gemensamma mål och samskapande med kommunen.
Lösningen är tidig samsyn och tydligare processer – inte fler utredningar
Lösningarna finns och grunden är enkel: Lägg mer tid i början av arbetet för att definiera en tydlig process och vision. Det minskar omtag och fördröjningar längre fram. Mycket av problemet kan lösas med tre grundläggande åtgärder:
1. Tidig och tydlig vision: Kommuner och byggaktörer måste investera mer tid i början av processen för att enas om gemensamma mål och visioner.
2. Proaktiv och samskapande dialog: Medborgardialoger måste börja tidigare för att bygga förtroende och minska risken för kostsamma omtag.
3. Effektiva processer: Kommuner och byggaktörer behöver skapa tydligare och mer genomtänkta processer som minskar utrymmet för konflikter och oklarheter.
Samhällets kostnad för status quo är oacceptabel
Om inget görs kommer långsamma och ineffektiva detaljplaneprocesser att fortsätta driva upp byggkostnader och bostadspriser. Följden blir att fler stängs ute från bostadsmarknaden, rörligheten minskar och samhällsekonomin tar skada. En sådan utveckling har vi inte råd att acceptera.
Regeringens initiativ är ett första steg i rätt riktning. Det är också rätt tid att förbättra hela detaljplaneprocessen då både kunskapen och erfarenheten redan finns. Medborgardialoger och visionsstyrda stadsutvecklingsprojekt måste inledas på andra sätt – vi lovar att detta kommer kapa kostnader och onödig tidsåtgång.
Vi utmanar er att agera – nu!
Bostadsministern – vågar du ta till dig våra erfarenheter och lita på att lösningarna faktiskt redan finns? Eller väntar du på ännu en utredning?
Kommuner – har ni modet att samarbeta med oss för att skapa en transparent, robust och effektiv process som eliminerar onödiga omtag och sparar tid och pengar?
Byggaktörer – när kliver ni fram och tar ert ansvar? Vågar ni satsa på en process som bygger på tillit, samarbete och ömsesidigt ansvarstagande?
Vi står redo att skapa förändring. Vem vågar kliva fram först?
Göran Ekeroth, Arkitekt SAR/MSA, grundare av Strategisk Arkitektur Jan Ytterborn, Arkitekt SAR/MSA, affärsområdesansvarig stadsbyggnad på Strategisk Arkitektur