Nyheter – 4 veckor sedan
Frukostseminarium: Omvärldsspaning från MIPIM 2025 – Trenderna som alla pratar om
Klimatkris, konflikter och ökad protektionism utmanar världen – men mitt i allt växer också något nytt. På MIPIM, världens största mötesplats för framtidens städer, samlades tusentals visionärer, experter och beslutsfattare från hela världen. Där, bland idéer och innovationer, fanns också en stark känsla av hopp.
Vi var på plats under årets mässa för att bevaka vad som händer på den internationella scenen. Hur påverkar de stora globala krafterna vårt sätt att tänka kring arkitektur och stadsutveckling? Är vi på väg mot en värld som faller isär– eller en som bygger om sig själv på nytt, med andra värden och mål? Och vilken roll kan vi i fastighets- och stadsutvecklingsbranschen spela för att skapa en mer hållbar och mänsklig framtid?
Under seminariet guidade Andreas Fries oss igenom ett inspirerande axplock av idéer från den internationella scenen – med både reflektion och framtidstro.
Vad tar vi då med oss från seminariet?
→ Elefanten i rummet
Oavsett var i världen man befinner sig brottas städer med samma grundläggande utmaningar: brist på bostäder, ökade kostnader och krav på hållbarhet. Medelklassen pressas, unga vuxna flyttar hem efter studierna då boendekostnaderna blivit för höga, och antalet skilsmässor i högre åldrar ökar. Det är tydligt att traditionella bostadsmodeller inte längre räcker till. Ett svar som lyfts fram är co-living – små, smarta bostäder kombinerade med gemensamma ytor i attraktiva stadslägen. Affordable/social housing är aktuellt överallt och top-down-lösningar med statligt garanterade hyror, riktade markanvisningar och givna planeringsförutsättningar är metoder som används för att locka investeringskapitalet – något för Sverige att fundera på kanske.
→ En orolig värld
I en tid präglad av geopolitiska spänningar, migration och snabba förändringar ställs nya krav på stadsplanering. Trygghet och resiliens är centrala begrepp, och självförsörjande, robusta samhällen får ökad uppmärksamhet. Vissa exempel – som skyddade bostadsområden med full service bakom murar – visar på ett extremt svar på osäkerheten, men också på en kreativ vilja att möta framtidens krav på trygghet och beredskap. Den oroliga världen formar inte bara samhällsstrukturer, utan också våra ideal för hur vi lever tillsammans. Områden för expats och distansarbetare byggs i varma klimat och kompetens flyttar från oroshärdar till tryggare platser.
→ Bli ett med naturen
En av de mest genomgående trenderna på årets MIPIM var den växande ambitionen att integrera naturen i stadens struktur. Från lågmäld småskalig bebyggelse i naturmaterial till stora satsningar på gröna ytor, stadsparker och biologisk mångfald – naturen är inte längre ett komplement, utan en självklar del av stadsutvecklingen. Vi ser detta i allt från trähus i europeiska storstäder till ökensatsningar där ny teknik används för att binda fukt i marken och skapa förutsättningar för grönska.
→ Nya horisonter
Fler länder och städer tar nu plats på den internationella arenan för stadsutveckling. Albanien, Georgien och Uzbekistan var några av de nya aktörerna på årets mässa – alla med stark framtidstro och stora ambitioner. Deras projekt visar på nytänkande kring identitet, lokal förankring och hållbar tillväxt, ofta med inslag av kultur, turism och cirkulära lösningar. Att lyssna på dessa perspektiv och låta sig inspireras är en viktig påminnelse om att utvecklingen inte bara sker i de stora metropolerna – utan också i de mindre, snabbväxande städerna med vilja att göra annorlunda.
Många av de utmaningar vi kan se globalt, kan vi även se här hemma i Sverige. Genom att följa utvecklingen, bidra till samtalet och testa nya lösningar – också här – tar vi steg mot en mer hållbar framtid.
Ett stort tack till alla som kom!