Tillsammans med Fabege, Solna Stad och AIX Arkitekter har vi utvecklat Arenastadens östra delar i ett unikt projekt som kombinerar kontorshus med nytt badhus för Solnaborna. Genom ett innovativt mix-use-grepp blir det möjligt för den efterlängtade simhallen att förverkligas på en plats som på grund av höga byggkostnader annars endast skulle ha möjliggjort kontorsbyggnation – en nytänkande lösning som bidrar till både social och ekonomisk hållbarhet. Designen gör byggnaden till en välkänd symbol och ett nytt landmärke.

Simhallen finansieras delvis genom att omfamnas av en attraktiv kombination av kontorslokaler och restauranger. Delarna sys ihop i en tidlös tegelbyggnad som tillsammans bildar en hälsosam, hållbar miljö och ett nytt landmärke som markerar Arenastadens östra port och manifesterar det nya badhuset. Byggnaden förlänger Arenastaden och flätas samman med närliggande ishall och service, vilket gör området till en naturlig mötesplats.

Med en nytänkande mix av funktion och design bidrar Kv. Poolen till stadsmiljön. Genom att tillgodose mänskligt beteende, behov och erbjuda olika tjänster sätts det tidigare något lågmälda området i ett nytt, meningsfullt sammanhang som bidrar till god stadsutveckling och socialt hållbar förnyelse. Projektet är ett bra exempel på hur man kan bygga och utveckla våra städer genom att kombinera offentlig service och kommersiell utveckling.

Den nyskapande och ekonomiska designen, som visuellt betonar simhallen, bildar en välkänd symbol som sträcker sig långt bortom byggnadens väggar. Den öppna byggnaden bjuder in invånare i Solna till träning och rekreation och bidrar samtidigt till utvecklingen av ett attraktivt affärsområde. Kontorsdelen inrymmer generösa våningsplan och ljusgårdar, samt en mängd gröna terrasser. Ett härligt atrium med utsikt över hela Arenastaden och representativa entréer skapar naturliga samlingsplatser i kontorsbyggnaden. Byggnaden hållbarhetscertifieras enligt Breeam-SE.

Strategisk Arkitektur har gestaltat helheten av byggnaden på uppdrag av Fabege och AIX Arkitekter är arkitekt åt Solna Stad. I oktober 2018 togs första spadtaget och inflytt beräknas till första kvartalet 2022. TietoEVRY är klar som främsta hyresgäst. Vi fortsätter nu resan med förverkligandet av Kv. Poolen genom att hjälpa hyresgästen att samla sin gemensamma verksamhet i byggnaden och utforma fina lokaler utifrån hyresgästens behov.

 
Läs mer