Trender i en orolig värld. Vad hände på Mipim 2023?

MIPIM, världens största mässa inom fastighet och samhällsbyggnad, går av stapeln i Cannes i mars varje år. Här möts hela branschen för att utbyta kunskap, för att göra affärer och för att botanisera bland det enorma utbudet av arkitektur och stadsplanering från världens alla hörn. Strategisk Arkitekturs utsända var på plats för 22:a året i rad och bevakade de senaste trenderna. Nu har du chansen att ta del av allt innehåll i en högaktuell trendspaning. 

2023, andra året efter pandemin och med räntechocker, inflation och krig så skulle man kunna tro att dessa ämnen tar det mesta av uppmärksamheten, men det är istället en annan kris som dominerar mässans innehåll, nämligen klimatkrisen. Eller snarare miljö- och hållbarhetskrisen i bredare mening, och hur stadsutveckling och byggnation ska möta dessa utmaningar. Här bär vår bransch ett oerhört ansvar.

Det finns ingen monter i Palais des Festivals, som inte först och främst understryker hållbarhetstemat: klimatneutralt Europa 2050, nollutsläpp, cirkulär ekonomi, återbruk, ombyggnad o.s.v. Varje stad, region, land och enskilt utvecklingsprojekt centrerar sin kommunikation kring olika aspekter av hållbarhet – miljömässig, social och ekonomisk. Företrädarna för investeringskapitalet, som utställarna primärt riktar sig till, ska övertygas om att allokera sina resurser till platser och projekt som möter högt ställda omvärldsmål.

– MIPIM har skiftat karaktär sedan pandemin, och vänt hela sitt fokus mot hållbarhet. Och hållbarheten tar sig vitt skilda uttryck – mångfacetterade ombyggnadsprojekt såväl som högambitiösa stadsutvecklingsområden och mycket annat. Det är genomgående innovativt och spektakulärt, så på ett vis är ändå MIPIM 2023 helt oförändrat – mässan är lika fascinerande och inspirerande som alltid, säger Andreas Fries, partner och ansvarig arkitekt på Strategisk Arkitektur.

På plats ägnar vi sedan många år tillbaka ordentligt med tid åt att sammanfatta Mipims innehåll i en inspirerande trendspaning Detta ger branschkollegor som inte hade möjlighet att besöka MIPIM, eller som helt enkelt inte hann uppleva allt på själva mässan, chansen att ta del av spännande projekt och trenderna inom fastighet och samhällsbyggnad.

Så är ni intresserade av vilka de övriga trenderna var inom stadsplanering och arkitektur kan du få veta mer om, för vi kommer gärna ut till intresserade kunder och samarbetspartners och delar med oss av intrycken.

 

Andreas Fries Andreas Fries Partner, Kundansvarig Arkitekt SAR/MSA 0765267609

Senaste inlägg