Interiör Arkitektur
AB Segulah
Kan en flera hundra år gammal kulturbyggnad göras om till ett modernt kontor – och samtidigt bibehålla sina kulturella värden?
När AB Segulah skulle flytta in i en av flyglarna till Armémuseum ställdes vi inför just denna utmaning: att skapa ett modernt kontor som respekterar och förstärker byggnadens kulturhistoriska värden.
FRÅN TYGHUS TILL KONTOR: EN BYGGNAD MED DJUP HISTORIA
Denna 1700-talsflygel bär på en minst sagt rik historia. En gång i tiden stod artilleripjäser uppradade här när huset tjänade som ett så kallat "Tyghus". Trots namnet har det inget med tyg att göra, istället var det en plats för förvaring av vapen och artilleripjäser, en viktig kugge i dåtidens militära organisation.
Under årens lopp har byggnaden anpassats för olika ändamål. Den har fungerat som verkstad, smedja och på senare tid som bibliotek. Nu tar den ett nytt kliv in i framtiden som ett modernt kontor, utan att förlora kopplingen till sin historiska själ.
Att arbeta med en antikvariskt klassad byggnad innebär att varje förändring av klassade delar kräver omsorgsfull planering och godkännande av Riksantikvarieämbetet. Här handlar det om att hitta en balans mellan att förvalta arvet och att skapa ett funktionellt, modernt och framtidsorienterat kontor.
För att skapa en helhet utgick vi från konceptet “Solid House” – en idé som förenar det historiska med det moderna. Det grundar sig på tre principer:
1. Värna och framhäva byggnadens kvaliteter
Lokalerna skulle bli ett levande exempel på byggnadens robusta karaktär, där valv och pelare står i centrum.
2. Återanvändning och vidareutveckling
Vi tog med oss delar av det koncept vi skapade för Segulahs tidigare kontor på Stureplan 3 och återbrukade cirka 70 % av möblerna.
3. Skapa välbefinnande
Genom ljus, ljud och material skapade vi en arbetsmiljö som inspirerar och framför allt håller över tid.
MATERIAL OCH DESIGN SOM ÅLDRAS MED VÄRDIGHET
Materialvalen har spelat en stor roll i projektet. Rostfritt stål, glasgranit, kakel och terrazzo är noggrant utvalda för att åldras lika värdigt som byggnaden själv. Glaspartier har utformats som subtila membran för att låta de mäktiga valven få ta plats. Nya element som pentryn och WC är moderna, men har integrerats så att de harmonierar med byggnadens ursprungliga karaktär.
Ljuset har planerats för att maximera dagsljuset och samtidigt skapa en behaglig atmosfär med minimal användning av armaturer. Akustiska fondväggar ger både ljudkomfort och visuell estetik, samtidigt som de subtilt bryter upp rumsvolymerna och förstärker känslan av rymd.
Den låga möbleringen lyfter fram valvens höjd och skapar öppna siktlinjer och dynamik. Tillsammans med konstverk, mjuka mattor och stoppade möbler har vi skapat en miljö som känns både varm och inbjudande.
EN PLATS DÄR HISTORIA OCH INNOVATION MÖTS
Så, kan en flera hundra år gammal kulturbyggnad bli ett modernt kontor utan att förlora sin själ? AB Segulahs nya huvudkontor visar att svaret är ett rungande Ja. Med respekt för det förflutna och en blick mot framtiden har vi skapat en miljö där historia och innovation faktiskt kan gå hand i hand.