Frukostseminarium: Hur dimensionerar man kontoren postpandemi?

Det var fullsatt i gradängen när frukostseminariet om kontorsdimensionering gick av stapeln.

Seminariet började med engagerande presentationer från Jonas Falk och Jonas Hurtigh Grabe, som delade med sig av insikter om hur vi använder våra mötesrum och kontorsytor tex. har närvarograden sjunkit på våra kontor till 36% med en peak på 47% och våra mötesrum används post pandemi till 90% endast av 1-4 personer.

Efter inledningen följde panelsamtal under ledning av Johanna Munck af Rosenschöld, där även Fredrik Lindegren, Head of Group Real Estate på Telia Company, och Fredrik Lantz, Fastighets- och uthyrningschef på Humlegården deltog. Diskussionen kretsade kring hur vi kan dimensionera kontorsytor baserat på antalet närvarande istället för antalet anställda samt vikten av att skapa arbetsmiljöer som stödjer både fokuserat arbete och samarbete.

Några höjdpunkter från seminariet:

  • Dimensionering är avgörande för både hållbarhet och kostnadseffektivitet. Överdimensionerade ytor kostar pengar och resurser på alla nivåer: material, inredning, ventilation samt drift och underhåll. Att mäta och förstå den faktiska närvaron på kontoret hjälper oss att skapa kostnadseffektiva och funktionella arbetsplatser.

 

  • Både de kontor där folk trivs absolut bäst och där de trivs absolut sämst är flexibla kontor utan egna platser. De bästa kontoren är aktivitetsbaserade med en rik variation av olika arbetsmiljöer medan de sämsta består av monotona skrivbords-hav.

 

  • Det behövs ordentligt med rum för enskilt arbete. Efter pandemin har mängden teamsmöten gått i taket. Att arbeta i landskap är bäst när man behöver närhet till andra, men man måste också ha möjlighet att arbeta fokuserat och att stänga dörren om sig. Båda miljöerna behövs och är beroende av varandra. Avsaknad av arbetsrum är den absolut största orsaken till att kontor inte fungerar.

 

  • Idag konkurrerar alla kontor med hemarbetsplatsen. Om vi vill få folk till kontoret måste vi tänka på arbetsplatsen som en trestjärnig krog, dvs en krog som likt Guide Michelin är värd en egen resa.

 

  • Det sociala värdet: Människor dras till varandra och kontoret ska vara en plats som främjar upplevelse,  kunskapsöverföring, möten och samarbete.

Ett stort tack till alla som deltog och gjorde morgonen så givande!

Har du funderingar över hur du ska dimensionera ditt kontor eller göra det värt resan dit? Tveka inta att höra av dig till Jonas Falk.

Jonas Falk Jonas Falk Partner, Kundansvarig Arkitekt 0765267607

Senaste inlägg