Kajsa Sundqvist tillträder som ny affärsområdesansvarig för bostäder på Strategisk Arkitektur

Sedan 2019 har Strategisk Arkitektur haft en ökad satsning på bostadsutveckling och under 2021 anställdes Kajsa Sundqvist med uppgift att utveckla området ytterligare. Just nu ser vi att hela marknaden är under hård press där den globala energikrisen påverkar vår bransch. Samtidigt måste vi tillsammans med våra uppdragsgivare och andra samarbetspartners arbeta för en bostadsmarknad som utvecklas mot hållbarhet i alla dess former. Under Kajsas ledning kommer Strategisk Arkitektur att fortsätta arbeta metodiskt och analytiskt med bostadsutveckling, för att bli ännu starkare som rådgivande och kvalitetsdrivna arkitekter.

– Jag axlar rollen i en utmanande tid. Bostadsbranschen är satt under hård press, behovet av nya bostäder rimmar inte med människors betalningsförmåga – samtidigt som planeten brinner och vi behöver bygga bättre. Jag hoppas att vi som bransch kombinerar självrannsakan och idérikedom under den närmaste tiden. Att i varje projekt aktivt bidra till byggandet av ett gott samhälle, skapa goda och trygga livsmiljöer för barn och vuxna med god kvalitet och gröna omgivningar. Om vi har den här viljan och drivkraften finns nya samarbeten att finna, projekt att utveckla och affärer att mötas i. Vi på Strategisk Arkitektur kommer fortsätta utmana oss själva och vårt sätt att arbeta, fortsätta utmana också våra samarbetspartners. Nu är inte tiden att göra som vi alltid gjort. Nu är tiden att göra bättre, tillsammans, säger Kajsa Sundqvist, ny affärsområdesansvarig på Strategisk Arkitektur.

Kajsa har en unik kompetens med dubbelexamen som både civilingenjör och arkitekt. Hon har arbetat i branschen i över 15 år på flera olika arkitektkontor i Malmö och Stockholm. Som ny affärsområdesansvarig för bostäder på Strategisk Arkitektur arbetar hon i integrerat samarbete med landskapsarkitektur och stadsutveckling.

Strategisk Arkitektur har sedan 2017 varit huvudpartners i CBA (Centrum för Boendets Arkitektur) och arbetar nu som första kontor i Sverige fullt ut med det nya verktyget, MAB (Manual för Analys av Bostadskvaliteter). Verktyget bedömer sammanlagt 29 kvaliteter, som alla bygger på mångårig forskningsbaserad kunskap. Med verktyget, som är inspirerat av Miljöcertifieringssystemets uppbyggnad, analyseras ett bostadsprojekt och får kvalitetsbetyget Guld, Silver eller Brons.

– Om det är någonstans jag vill driva bostadsutveckling i tuffa tider är det hos Strategisk Arkitektur. Kontoret har värdeskapande i sitt DNA, med unika verktyg för att skapa projekt och samarbeten där ingen trodde att det var möjligt. Med den kulturen i ryggen ser jag fram emot att hitta lägen där vi kan vårda, förädla och tillföra kvaliteter, från allra första idéskiss till färdigt projekt, säger Kajsa Sundqvist.

Andreas Fries, den ena grundaren av företaget och tidigare affärsområdesansvarig fortsätter som kundansvarig arkitekt. Hans dryga 30 år i branschen blir centrala i breda projekt med stor komplexitet.

– Kajsas insikt i rationell byggbarhet tillsammans med hennes patos för människors livsmiljö är den ideala kombinationen för en bostadsarkitekt. Därför kan jag entusiastiskt lämna över till henne, och själv fortsätta dela med mig till våra kunder av såväl min erfarenhet, som min upptäckarglädje i det stora skifte som byggandet och samhället befinner sig i, säger Andreas Fries.

Senaste inlägg