Landskap

Kv. Pausfågeln

Det är något speciellt med det här kvarteret, hur det alltid verkar ligga trivsam fågelsång över denna plats. Det är lugnt, sansat, som en djup utandning. Fågeltornet på taket, blomsteraffären, bageriet med sin förföriska bulldoft och den lummiga gården bakom bageriets mezzanin. Inför en markanvisningstävling i Barkabystaden utvecklade vi tillsammans med Baesqab kv.Pausfågeln. Ett bostadskvarter med fokus på slow living och ett hälsosamt boende. Vi ville skapa platser för återhämtning, grönska och detaljer i omgivningen som gör att du stannar upp i vardagen.

Överallt möts vi av budskap som uppmanar oss att vara i rörelse, men samtidigt som vi är mer aktiva blir vi också mer stillasittande. Barn ägnar mellan fyra och fem timmar om dagen framför en smartphone, tid som hade kunnat ägnas åt fysisk aktivitet. Forskning visar också att stadsbor påverkas mer av stress än landsbygdsbor och som en konsekvens av detta är mer känsliga för psykisk ohälsa.

Det aktiva livet är eftersträvansvärt och innehåller många goda saker, men det är viktigt att det även finns platser för lugn och eftertanke. I kv.Pausfågeln ville vi skapa en plats för vardagens lugna ögonblick och erbjuda återhämtning.

Trähus, hybridhus, innovativ dagvattenhantering och energisparande åtgärder motverkar en negativ klimatpåverkan. Vi föreslog en grön, lummiga oas mitt i staden dit man kan komma för att dra sig undan från det aktiva stadslivet. Återhämtning sker både nere på gården och uppe på taken. Där det finns odlingslådor och ett växthus som komplement till grönskande planteringar.

Uppdragsgivare

Besqab

Affärsområde

Landskap
Bostäder

Projektinformation

Markanvisningstävling, Barkarbystaden i Järfälla kommun, 200 lägenheter i bostads- och hyresrätt

År

2022

Fler projekt