Interiör Arkitektur

Moderna kontor skapas i kulturhistoriska miljöer

Stena Fastigheter och Stena Recycling satt länge i skilda lokaler men gav Strategisk Arkitektur uppdraget att samlokalisera de båda verksamheterna på en och samma adress. Det nya kontoret skulle möjliggöra gemensamt nyttjande ytor såsom reception, externa mötesrum, matsal och en work lounge för besökare inom Stenakoncernen. En av utmaningarna med uppdraget var att skapa ett modernt och attraktivt kontor i en fastighet som tillmätts den högsta kulturhistoriska klassificeringen.

Det nya kontoret på ca 1200 kvm ligger i den historiska fastigheten Hägern Större 16 på Drottningatan 33. Resultaten av omgörningen är en härlig varm och ombonad känsla där husets speciella egenskaper och materialitet fångas upp och fortsätter in i lokalerna. Vi har öppnat upp och fått in mer ljus i lokalerna och skapat en härlig lounge och gemensamhetsyta för medarbetarna. Andra nyheter är externa mötesrum med tydlig karaktär och genomgående hög kvalité av sobra material med nytänkande inslag. Interna mötesrum med kontrasterande material med hög gestaltningsnivå och funktionalitet. Hela kontoret präglas också av en rik växtlighet i alla ytor för att skapa den bästa och mest trivsamma arbetsplatsen för medarbetarna.
En av de stora utmaningarna med projektet har varit att gestalta ett modernt och attraktivt kontor och samtidigt bevara samt återbruka interiörer som starkt andas en annat decennium. Armaturer, trappräcken, elementskydd och olika typer av glaspartier har bevarats och kompletterats med smarta val av nya möbler, inredning och material. En av lösningarna blev att ge de nya mötesrummen glaspartier i vinrött för att skapa en stor kontrast till de befintliga tidstypiska glaspartierna i vitt och senapsgult. Vi förädlade även den befintliga färgskalan genom att lyfta in den som accentfärger i din nya skala. Det nya kontoret för Stena har en stark prägel av återbruk samtidigt som resultatet är ett modernt kontor ombonat och självklart. Som besökare är det svårt att säga vilka interiöra delar som faktiskt är nya och vilka som är över 40 år gamla.
Genom vårt arbete har Stanakoncernen lyckats med:
Slå ihop två kontor till ett.
Skapat en ny modern och attraktiv arbetsplats för sina medarbetare.
Bevarat en hög grad av befintlig inredning, nyttjande av återbruk och smarta val av nya möbler.

Uppdragsgivare

Stena Fastigheter

Affärsområde

Interiör Arkitektur

Projektinformation

1200 kvm

År

2022

Fler projekt