Kvarteret Poolen nominerat till Årets Bygge 2023

Med en smart 3D-lösning har Solna fått en ny simhall och Fabege ett nytt kontor i en och samma byggnad. Ett komplext projekt som därtill blev klart sex månader tidigare än beräknat. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 i kategorin samhällsfastigheter.

Den tidigare allmänna simhallen Vasalundshallen i Solna var uttjänt. Att renovera simhallen skulle bli mycket dyrt och innebära stängning under några år. Fastighetsägaren Fabeges inställning var nytänkande och genom samarbete med Solna stad kom man fram till förslaget om att bygga en fastighet med simhall i botten och kontor uppepå.

Kontorsprojektet, som Fabege gav konceptnamnet Kvarteret Poolen, har certifierats enligt Breeam Excellent och ska klara att gå runt på endast 32 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Byggnaden har också biotoptak som gynnar biologiska mångfalden, solceller och energieffektiv ventilation och evaporativ kyla.

Arkitekturen i simhallen är speciell med höga limträbalkar och handmurade tegelväggar. Kontoret bärs av ett stålfackverk. De inblandade i projektet uppmanar andra att testa samma koncept. Ett exempel på hur effektivt projektet blev är att det blev klart betydligt tidigare än vad som var tänkt.

– Att bli nominerad till Årets Bygge 2023 är ett väldigt fint erkännande av det vi skapat tillsammans med Fabege och Solna Stad. Kv Poolen har blivit ett unikt landmärke med de båda funktionerna, simhall och kontor, lösta sida vid sida i samma form. Platsen har gått från att vara impediment i skuggan av järnvägen och bilrampen till att bli en hörnsten i den fortsatta utvecklingen på denna sida järnvägsspåren. På allvar har nu Arenastaden lyckats möta Frösunda. Att huset redan är omtalat vittnar om dess attraktivitet. Fabege har visat ett stort mod genom att ta sig an detta komplexa projekt och vårt team är glada över att tillsammans ha skapat långsiktigt hållbar attraktivitet genom vår arkitektur, säger Göran Ekeroth, arkitekt och grundare av Strategisk Arkitektur.

Läs mer om projektet här

Läs mer om nomineringen här

 

Göran Ekeroth Göran Ekeroth Partner, Kundansvarig Arkitekt SAR/MSA 0765267608
Kristian Lönn Kristian Lönn Partner, Kundansvarig Arkitekt 0765267603

Senaste inlägg