Reportage i tidskriften RUM om Strategisk Arkitekturs arbete med Spendrups nya HQ

Utdrag från reportaget i tidskriften RUM, juni 2023.

Den maffiga tegelbyggnaden Grönstedtska palatset i Stockholm har dryckeskulturen i väggarna. Nu har Spendrups flyttat in i ett nytt kontor signerat Strategisk Arkitektur.

Vi befinner oss i Grönstedtska palatset, även kallat vinlagret, som byggdes 1923 efter ritning av arkitekten Laurentius Cyrillus Johansson. Byggnaden uppfördes nära järnvägen, praktiskt med tanke på att vinet då anlände i godsvagnar. I dag präglas läget bland annat av närheten till Hagastaden och när Spendrups letade efter ett mer centralt läge föll de för tegelbyggnaden.
– Byggnaden har en koppling till deras varu­märke och blev perfekt när de ville flytta in till stan. Den är blå klassad, ganska mörk och det är långt mellan fönstren, så det fanns utmaningar i att göra ett modernt kontor här eftersom det inte är primärt byggt för människor, säger Axel Bergholm, arkitekt på Strategisk Arkitektur.
De rejäla pelarna skvallrar om byggnadens förflutna som lagerlokal och när det var dags att gjuta terrazzogolvet med kross av gröna, blå och bruna glasflaskor stötte de på en rejäl utmaning.
– Det var ett gammalt asfaltgolv med olja i för att det ska tåla väta. Man kan inte ta bort det och det är väldigt svårt att gjuta på, efter­som det är fett. Hantverkarna gjorde flera tes­ter och försök innan de äntligen fick terrazzon att fästa. Det fanns också en lutning inåt från alla väggar, mot brunnar, så att om något gått sönder kunde det rinna ut. Det var ovanliga för­utsättningar att jobba med.

Text skriven av Ellinor Thunberg. Fotograf Erik Lefvander.

Läs mer om projektet och se fler bilder här

Axel Bergholm Axel Bergholm Inredningsarkitekt MSA 0765267641
Love Neuschütz Love Neuschütz Inredningsarkitekt MSA 0765267635
Johanna Munck af Rosenschöld Johanna Munck af Rosenschöld VD, Partner, Kundansvarig Arkitekt SAR/MSA 0707422015

Senaste inlägg